fbpxNobelpris för hepatit C - Sexperterna
  Okategoriserade

  Nobelpris för hepatit C

  Det är inte varje dag som Sexperterna väljer att göra saker kopplade till Nobelpriset, men i vintras gick priset i fysiologi/medicin till ett område som hänger ihop med saker vi arbetar med till vardags. Nobelpriset i fysiologi/medicin tilldelas Michael Houghton, Harvey J. Alteroch Charles M. Rice för deras upptäckter av hepatit C-virus. 

  Hepatit C är ett virus som främst överförs mellan personer som exempelvis delar sprutor. Det kan även överföras vid blodtransfusioner eller vid oskyddat sex. Olika sexpraktiker där hepatit C kan överföras är oskyddat analsex, om man delar sexutrustning som analsköljningsutrustning eller dildos, eller där det är flera personer inblandade och man använder samma kondom vid analsex, inte byter handskar under fisting eller sexpraktiker där slemhinnan i analen riskerar att skadas. Till skillnad från hiv-virus är hepatit C ett otroligt starkt virus som överlever utanför kroppen och kan överföras mellan personer via exempelvis glidmedelsbehållare som många delar. Det är ett virus som kan läka ut av sig själv och ge få eller inga symtom, men det kan också övergå till en kronisk sjukdom som kan leda till allvarliga leverskador eller levercancer. Eftersom många till en början inte får några symtom alls är det viktigt att regelbundet testa sig för hepatit C. Speciellt om man ägnar sig åt aktiviteterna vi nämnde ovan. Testet är ett blodprov som du ska kunna ta på samma mottagning du testar dig för andra könssjukdomar.

  Olika sorters hepatiter

  Hepatit kommer i flera olika varianter, men de vanligaste man brukar prata om är Hepatit A, Hepatit B och Hepatit C. Både hepatit B och C är två virus som överförs via blodet och kan ge olika symtom på både kort och lång sikt. Det finns även hepatit A som överförs främst via mat och vatten. Den stora skillnaden på dessa virus är att det går att vaccinera sig mot hepatit A och B, däremot finns det än så länge inget vaccin mot hepatit C. 

  Tidigare har det funnits olika sätt att behandla hepatit C med hjälp av sprutor och tabletter. Dessa behandlingar har ofta varit tuffa, innefattat mycket biverkningar, varit svåra att ta sig igenom och tagit mellan 6 – 12 månader. Men sedan några år tillbaka finns det en ny behandlingsmetod som innebär att patienten tar tabletter dagligen 8 – 12 veckor och därefter sker testning för att se om det lyckats. Behandlingen är väldigt effektiv och de allra flesta blir friska! 

  Det finns internationella mål som innebär att hepatit C ska vara utplånat till 2030. För att vi ska kunna nå det målet uppmanar vi på Sexperterna till regelbunden testning samt att mottagningar runt om i landet blir bättre på att berätta om den behandlingen som finns.

  Andra saker vi pratar om
  Aktuellt

  Bli testare för Guldstjärnan 2021

  Varje år delar RFSL Stockholm och Sexperterna ut guldstjärnor till testningsmottagningar i Stockholmsområdet som ger ett bra bemötande till bi- och gaykillar. Efter att ha delat ut guldstjärnor under åtta…

  Läs mer
  Aktuellt

  Sexperternas testningspåminnelse

  Med Sexperternas testningspåminnelse får du ett mess var tredje, sjätte eller tolfte månad. Det är gratis för transpersoner och män som har sex med män. Just nu lever vi i…

  Läs mer
  Aktuellt

  Välkommen till vår nya hemsida

  Om du ser den här texten innebär det att du tryckt bort en av våra nya funktioner - att det finns en synlig frågelåda. Har du en fråga som handlar…

  Läs mer