Aktuellt

  Efterlyser hbtq-häng
  för unga

  Många unga hbtq-personer har ingenstans att träffa andra ungdomar i liknande situation i sin kommun. Det här visar en kartläggning som gjorts av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

  – Det behövs särskilda insatser för att stärka fritiden och tillgången till mötesplatser för unga hbtq-personer, säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg.

  Av de 50 mötesplatser som myndigheten hittat, så låg 29 stycken i storstadsområden, medan landsbygdskommuner inte hade en enda uttalad mötesplats för de här grupperna av unga. Det är bara 34 av landets 290 kommuner som har den här typen av mötesplatser. De som inte har nära till något ungdomshäng får ibland åka långt för att träffa sina kompisar.

  Isak Auran som är projektledare på Liquid, en mötesplats för unga hbtq-personer i Linköping berättar för Sveriges Radio Ekot att vissa av deras besökare kommer från utanför länets gränser och åker över en timme för att kunna vara med.

  – Även i kommuner som har mötesplatser för unga hbtq-personer kan det finnas hinder för att delta, till exempel stora avstånd som kan göra det dyrt och tidskrävande att ta sig till fritidsaktiviteter, säger Lena Nyberg på MUCF.

  I Stockholm finns till exempel RFSL Stockholms ungdomshäng, Egalia, öppet måndag och torsdag för dig mellan 13 och 19 år. Egalia finns vid Danvikstull på Södermalm och i Skärholmen.

  Generaldirektör Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

  Andra saker vi pratar om
  Aktuellt

  18-22 år? Vi söker fortfarande er till Guldstjärnan!

  Är du 18-22 år gammal?  Vi söker fortfarande manliga testare i dessa åldrar (cis och trans) som har sex med män och vill testa sig på en av Stockholms hiv/sti-mottagningar.…

  Läs mer
  Aktuellt

  FAQ – sex och corona

  Borde jag ha mindre sex under coronapandemin? Kort svar njaa, folkhälsomyndigetens rekommendation är social distansering vilket också innebär mindre tillfälliga kontakter vid sex. Vi ska försöka minska våra fysiska möten…

  Läs mer
  Aktuellt

  Borde vi ha mindre sex under coronapandemin?

  Social distansering. De två orden syns allt oftare på olika dejtingappar och i sociala medier. Vi befinner oss mitt i en global pandemi och ingen kan nog säga att de…

  Läs mer