Okategoriserade

  Ishockey 💖 Pride


  Den här veckan är utsedd till ishockeyns pridevecka av SHL, och det är första gången det görs i Sverige! En av elitlagens matchomgångar dedikeras till att uppmärksamma likabehandling oavsett sexuell läggning. Manlig lagidrott har länge premierat homosocialitet och som en konsekvens ofta hamnat i homofobi, eller haft svårt att bemöta den när den visar sig. Med ett evenemang som det här försöker svensk elithockey skicka signalen att alla ska kunna vara som de är och utöva sin idrott.

  Ingen manlig hockeyspelare på elitnivå har varit öppen med att inte vara straight. De som minns det homofobiskt motiverade mordet på elithockeyspelaren Peter Karlsson för 25 år sedan kommer kanske också ihåg att Karlsson inte hade kommit ut i offentligheten, utan det var något som kom fram i rättegången och medierapportering.

  Ett knappt 20-tal hockeyspelare har nu blivit Pride Week-ambassadörer för att lyfta frågan om att ens sexualitet inte ska påverka bemötandet inom hockeyn. Till tidningen QX säger en av ambassadörerna, Christopher Mastomäki som spelar i Örebro:

  – Den första hockeyspelaren kommer ut inom tre år. Om vi visar att det är okej så kanske en ung spelare som annars hade lagt av fortsätter att spela och kommer in i SHL. Jag tror hockeyn har tappat många talanger som känner att de inte vågat ta den här vägen.

  Sexperterna gratulerar SHL och hockeysverige till trevande steg på vägen att bli fullt ut inkluderande. Förhoppningsvis är idrottens kopplingar till homofobi, transfobi och förakt för kvinnor något som snart är helt förpassat inte till garderoben utan snarare till historiens giftskåp.

  Andra saker vi pratar om
  Okategoriserade

  Ishockey 💖 Pride

  Den här veckan är utsedd till ishockeyns pridevecka av SHL, och det är första gången det görs i Sverige! En av elitlagens matchomgångar dedikeras till att uppmärksamma likabehandling oavsett sexuell…

  Läs mer
  Aktuellt

  Testare till årets Guldstjärna sökes!

  Sexperterna och RFSL Stockholm söker 30 stycken testare (män (cis och trans) som har sex med män) från 16 år och uppåt som vill testa sig på en av Stockholms hiv/sti och…

  Läs mer
  Dejting

  Bör vi vara försiktigare på Grindr?

  Som gay, bi eller trans har vi alltid behövt använda oss av alternativa mötesplatser för att träffa andra. Crusingparker, heta linjen, offentliga toaletter, gayklubbar och bastuklubbar är platser där vi…

  Läs mer