Testning

  Anonyma hiv-test?

  FRÅGA:
  Hur funkar det att testa sig anonymt?

  SVAR:
  Det går att testa sig anonymt för hiv på lite olika sätt. Ett sätt som blir allt vanligare är att ta snabbtest hos exempelvis Testpoint eller en annan verksamhet utanför vården. Det testet går under benämningen ”hjälp till självtest” och görs inte av vårdpersonal. Det innebär att du kan testa dig helt anonymt och att du varken behöver uppge namn eller personnummer. Dessa tester är också helt gratis att få göra.

  Man har alltid rätt att testa sig anonymt för hiv i Sverige, dock kan den kunskapen variera hos vården. Ett vanligt upplägg är att en tid bokas via telefon, ni kommer överens om ett namn som ska användas vid uppropning på kliniken samt bokar in ett återbesök cirka en vecka efter första besöket. Du kommer att få en kod som du ska uppge vid provtagningen samt vid återbesöket. Det är inte möjligt att få sitt resultat via telefon eller brev, utan det sker alltid via återbesök. Dock är det bra att känna till att anonymiteten bryts om det visar sig att testet är positivt.

  Ta hand om dig!//Sexperterna

  Andra saker vi pratar om
  Sex

  Det här med att stöna högt under sexet…

  I det senaste avsnittet av Sexperternas Podd (#5 Sexdejting) snackar våra Sexperter lite vett och etikett under knullet. Ett ämne som kommer på tal där åsikterna går isär är det…

  Läs mer
  Dejting

  Att dejta utanför appar

  I det senaste avsnittet av Sexperternas podd snackar vi om att ”Dejta som det var 1994”. Vissa av oss tycker det kan bli lite tjatigt att försöka hitta kärleken eller…

  Läs mer
  Aktuellt

  Sexperterna blir podcast

  Du har väl inte missat Sexperternas podd? En ny podd om sex, relationer och dejting inom bögcommunityt. Podden vill sätta fingret på hur man på bästa sätt hittar det man…

  Läs mer