Testning

  Anonyma hiv-test?

  FRÅGA:
  Hur funkar det att testa sig anonymt?

  SVAR:
  Det går att testa sig anonymt för hiv på lite olika sätt. Ett sätt som blir allt vanligare är att ta snabbtest hos exempelvis Testpoint eller en annan verksamhet utanför vården. Det testet går under benämningen ”hjälp till självtest” och görs inte av vårdpersonal. Det innebär att du kan testa dig helt anonymt och att du varken behöver uppge namn eller personnummer. Dessa tester är också helt gratis att få göra.

  Man har alltid rätt att testa sig anonymt för hiv i Sverige, dock kan den kunskapen variera hos vården. Ett vanligt upplägg är att en tid bokas via telefon, ni kommer överens om ett namn som ska användas vid uppropning på kliniken samt bokar in ett återbesök cirka en vecka efter första besöket. Du kommer att få en kod som du ska uppge vid provtagningen samt vid återbesöket. Det är inte möjligt att få sitt resultat via telefon eller brev, utan det sker alltid via återbesök. Dock är det bra att känna till att anonymiteten bryts om det visar sig att testet är positivt.

  Ta hand om dig!//Sexperterna

  Andra saker vi pratar om
  Kroppen

  Att hitta hem i sin kropp

  Träning, kosthållning och kroppsvård kan vara vägar till att må bra. Men för en del kan det också innebära press, ångest och en känsla av att aldrig räcka till. Hur…

  Läs mer
  Kroppen

  Droger och sex fick Mattias att byta liv

  Sexfester med droger där killar träffas för att ligga och bli höga är ett känt fenomen i London, Berlin, Amsterdam och Barcelona. Men också i Stockholm har det blivit vanligare,…

  Läs mer
  Aktuellt

  Kroppspositiva björnbilder

  Ett 40-tal avklädda björnar hänger vid Stureplan veckan ut. Medan du spanar in dem kan du mingla, ta ett glas och se på film. Utställningen Loved pågår på Bångska våningen och…

  Läs mer