Okategoriserade

  Ett sexuellt övergrepp är aldrig ditt fel

  En våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp kan se ut på många olika sätt och personen som utför övergreppet kan vara allt från en främling till en kompis eller någon du är tillsammans med. Det spelar ingen roll hur du är klädd eller om du har druckit alkohol eller tagit droger, det är aldrig ditt fel!

  Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp ska du så snart som möjligt åka till Akutmottagningen för Våldtagna (AV) på Södersjukhuset.

  AV tar emot våldtagna över 13 år oavsett kön eller könsidentitet. Bor du utanför Stockholm kan det variera vart du kan vända dig, ifall du ska åka till en akutmottagning eller en speciell akutmottagning för våldtagna.

  Har man fått fysiska skador så kommer de att behandlas där. Om du inte gjort en polisanmälan kan du få hjälp med att göra det där. Glöm inte att du alltid kan anmäla ett övergrepp i efterhand men det kan försvåra polisutredningen. På akuten erbjuds man undersökning, den är frivillig men rekommenderas för hälsans skull och för att kunna dokumentera bevis.

  Om man är hivnegativ eller osäker på sin hivstatus kan en PEP-behandling vara en bra idé. Det är en bra men stark behandling som gör att risken att hiv överförs minskar avsevärt. Ju snabbare behandlingen sätts in desto bättre är det, men det bör ske inom 36 timmar. Det kan även vara bra att göra ett test för sexuellt överförbara infektioner och efter två månader kan man ta ett hivtest. Känner du oro kan du ta ett test efter några veckor. Prata med din läkare om det.

  Många känner att de vill duscha efter ett övergrepp men en dusch kan göra det svårare att hitta bevis som kan hjälpa till att fälla personen som begått övergreppet. Ta med dig kläderna du hade på dig. Det kan finnas spår på dem, spår som du kanske inte ser.

  Det är aldrig för sent att söka hjälp om du behöver prata med någon om ett övergrepp. Det är aldrig ditt fel att du blivit utsatt för ett övergrepp eller blivit våldtagen.

   
  ADRESSER
  Södersjukhuset, Södermalm, Sjukhusbacken 10.
  Akutmottagning för Våldtagna (AV), våning 2, hiss B eller G
  Telefon: 08-616 46 70.

   
  Venhälsan har flyttat och ligger i ett separat hus till höger om huvudingången, adressen är Sjukhusbacken 14, våning -1.
  Telefon: 08-616 25 00.

  Svenska Dagbladet har skrivit tre artiklar om män som blivit utsatta för våldtäkt. Här är en artikel om var du kan vända dig och här är en personlig berättelse om en som blivit våldtagen.

  Andra saker vi pratar om
  Okategoriserade

  Suga utan kondom?

  FRÅGA: Vågar jag suga utan kondom? SVAR: Det beror helt vad du själv är bekväm med! De könssjukdomar som lätt kan överföras när man suger kuk är klamydia, gonorré och…

  Läs mer
  Okategoriserade

  Sex mot sin vilja

  Att ha sex med någon mot sin vilja kan innebära många olika saker. Det kan vara med våld, att personen är fysiskt överlägsen, att bli övertalad, liksom att personen tjatar…

  Läs mer
  hiv

  Är det ingen risk så är det ingen risk

  SRHR har börjat med en podcast som heter Sex på arbetstid. Hittills har de tagit upp ämnen som hypersexualitet, sex och äldre, andrologi samt trans och vården. I avsnitt nummer…

  Läs mer